Czy mięso z żubra jest dobre?

Czy mięso z żubra jest dobre?

Czy mięso z żubra jest dobre? Jak smakuje mięso żubra?

Coraz częściej możemy zaobserwować podział ludzi na tych, którzy uwielbiają mięso, na tych którzy postanowili je ograniczyć oraz na wegan, u których ono, z jakichś ważnych względów (najczęściej ideologicznych), w ogóle się nie pojawia. Czy mięso z żubra jest dobre?

Smak filetów z kurczaka, steków z wołowiny, czy też chociażby smak wieprzowiny zna każdy z nas. Rzadziej jednak słyszy się o tym, żeby ktoś z nas przyrządzał na obiad mięso z żubra. Czy mięso z żubra jest dobre i faktycznie nadaje się do spożywania?

Czy mięso z żubra jest dobre w porównaniu do wołowiny?

Chociaż na pierwszy rzut oka pytanie o to, czy mięso z żubra jest dobre, może wydawać się nieco dziwne i wręcz niedorzeczne, to okazuje się, że można je usłyszeć coraz częściej, gdyż ten właśnie rodzaj mięsa zaczyna zyskiwać w wielu miejscach na popularności.

Wielu osobom smak mięsa z żubra kojarzy się z, nie do końca lubianą, dziczyzną, a ten kto już zdążył je spróbować, jednoznacznie potwierdza, że smakuje ono niczym wołowina – innymi słowy czerwone mięso, ale jest ono odrobinę słodsze. Może to oczywiście stanowić wadę, ale dla kogoś innego może to już być duża zaleta.

Dodatkowym atutem będzie tutaj na pewno fakt, że mięso to jest stosunkowo chude i jeżeli ktoś unika wołowiny oraz generalnie tłustszych gatunków mięs, to być może da szansę właśnie mięsu z żubra.

Mięso z żubra – właściwości

Czy mięso z żubra jest dobre? Chcąc zadbać o swoje zdrowie, warto zastanowić się nad tym, jakie właściwości ma mięso z żubra i jak jego spożywanie potraktowałby sam dietetyk. Mięso to, to jednak prawdziwe bogactwo witamin oraz minerałów i bardzo dobrze, że trafia na polskie stoły już nieco częściej.

Mięso żubra jest obfite w niezbędne dla funkcjonowania naszego mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego, kwasy omega-3 i omega -6 (stosunek tych kwasów jest idealny). Ponadto zawiera ono żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, w tym b12, selen oraz cynk – czyli składniki, dzięki którym nasza tarczyca, ale też pozostałe narządy, mogą prawidłowo pracować, a włosy bujnie rosnąć. Ma ono w swoim składzie tak naprawdę wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm, żeby sprawnie funkcjonować.

Dodatkowo, mięso to stanowi źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, które, jak wiadomo, ma znacznie większą przyswajalność od białka roślinnego, a stanowiąc główny budulec organizmu, przyczynia się do wsparcia naszego układu odpornościowego, ale też do utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi.

Noble Premium Bison – kanadyjski producent mięsa żubra

Czy mięso z żubra jest dobre? Wielu zwolenników mięsa, ale również jednocześnie zwolenników zdrowego stylu życia zniechęca się do jego spożywania głównie przez jego tragiczny skład. Coraz więcej producentów mięsa faszeruje je antybiotykami, chemią oraz innymi zbędnymi dodatkami, które może i w kontekście sprzedaży mają kluczowe znaczenie, ale jeżeli już chodzi o jakość produktu, to sprawiają, że ludzie wolą swój obiad skomponować bez jego udziału, rezygnując tym samym z pieczeni z żubra czy też ze steka, bojąc się o swoje zdrowie, a w dalszej perspektywie nawet i o swoje życie.

Inaczej jest jednak w przypadku firmy Noble Premium Bison, która jako najbardziej znany na świecie kanadyjski producent mięsa z żubra, dba o to, żeby było ono jak najwyższej jakości, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze faktycznie dobrze się przyswajają i tym samym mają pozytywny wpływ na organizm, a konsument ma pewność, że żubry były wypasane na łące w Ameryce Południowej i hodowane w najlepszych warunkach, przez co są pozbawione hormonów wzrostu i innych szkodliwych substancji, które w ostatecznym rozrachunku mogą działać nawet kancerogennie.

Wołowina a mięso z żubra – czy mięso z żubra jest dobre

Mimo wielu kontrowersji na temat czerwonego mięsa, liczne badania pokazują, że jest ono niezwykle wartościowe, a obecny w nim cynk oraz koenzym q10 działają na nasz organizm antyoksydacyjnie oraz prewencyjnie. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę mięso żubra, to wypada ono jeszcze lepiej. Ma ono mniej kalorii i mniej tłuszczu niż wołowina, co może być cenną informacją w przypadku osób, dbających o linię. Jego zawartość żelaza jest z kolei wyższa, co powinny docenić osoby zmagające się z anemią czy też niedoczynnością tarczycy, ale też wszystkie osoby, które czują się osłabione i brakuje im sił witalnych.

Czy mięso z żubra jest dobre? Patrząc, zarówno na kwestię smaku, jak również na wartości odżywcze, można śmiało rzec, że tak, chociaż jak to zawsze bywa – zdania będą na pewno podzielone i każdy będzie sądził inaczej.

Czy mięso z żubra jest dobre? Afera

W porównaniu do Kanady, żubry należą w Polsce do ssaków chronionych (występują one głównie w Białowieskim Parku Narodowym) i traktowanie ich jako zwierzęta hodowlane stricte w celach konsumpcyjnych budzi wiele kontrowersji (jest ono, z resztą, w naszym kraju zabronione). Jeśli weźmie się dodatkowo pod uwagę fakt, że z roku na rok, zwierząt tych jest coraz mniej, a ekosystem jest, tym samym, zagrożony wyginięciem, to raczej na zwierzęta te nie patrzy się w ten sam sposób, co w Ameryce Północnej i na kanadyjskich preriach, gdzie ich los jest z góry przesądzony.

Czy mięso z żubra jest dobre? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale też kultury, obyczajów oraz przepisów prawnych danego terytorium. Właściwości zdrowotnych jednak odmówić mu nie można i jeżeli będzie się miało w życiu chociaż jedną okazję, żeby spróbować jego smaku, to z pewnością warto otworzyć się na coś nowego i tym samym dać mu szansę.